Arama motorları tek sayfalarda ve genel websitesinde spam analizleri yaparlar. Öncelikle URL düzeyinde manipulatif hareketleri nasıl değerlendirdiklerini inceleyeceğiz:
Arama motorlarında sıralama elde etmek için yapılan en açık ve talihsiz spam yöntemidir. Yukarıda da tartıştığımız gibi bu yöntem zaman kaybından başka bir şey değildir.
Anahtar kelime ile dolu spam bir sayfayı taramak arama motorları açısından zor değildir. Bu konuda Google’ın bakışını Spam Takımı direktörünün blogundan bulabilirsiniz. SEO Tip: Avoid Keyword Stuffing.
Görünürlüğü arttırma ve arama motorlarının link popülaritesini manipüle etmek için kullanılan yöntemdir. Arama motorlarının baş etmekte zorlandığı bir spam şeklidir çünkü farklı şekillerde olabilir. Manipülatif linklerden bazıları:
Bunların dışında da arama motorlarının tanımladığı birçok manipüle link inşası yöntemi vardır. Yeni spam sistemleri ortaya çıktıkça, mühendisler bunlarla savaşmak için yeni algoritmalar geliştirmeye devam edecektir.
Arama motoru kılavuzlarının temel ilkelerinden biri insanlara gösterilen içeriklerin motor tarayıcılarına da aynı şekilde gösterilmesidir. Yani HTML kod içine ziyaretçilerin göremeyeceği bir metin gizlemeyin.
Bu şekilde bir durumla karşılaşan arama motorları bunu “cloaking” yani gizlemeye sistemi olarak algılar ve bu sayfaları sıralama sonuçlarında göstermekten kaçınır. Gizleme birçok farklı yöntem ve şekilde yapılabilir. Bazı durumlarda arama motorları bu şekilde olan sayfalara geçit verebilir, bunun nedeni bu sayfaların pozitif kullanıcı tecrübesi içermeleridir.
Web spam olarak düşünülmese de, arama motorları sayfaların özgün içerik sağlayıp sağlamadığına ve arayan kullanıcılara istedikleri değerli içeriği verip vermediğine bakar. Filtrelenen sayfaların çoğu kopya içerik sahibi olan sayfalardır. Arama motorları bu sayfaları içermeye karşıdır ve bu şekilde olan düşük değerli sayfaları görmek için çeşitli içerik, link analizi ve algoritmalar uygulamaktadırlar.
Google, 2011 Panda güncellemesi ile web’deki düşük kalitede içeriği azaltma amacı için agresif adımlar attı ve atmaya da devam ediyor.
Spam için sayfaları taramanın yanında arama motorları root domain’ler ya da subdomainler düzeyinde de analizler yapmakta ve bazılarını spam olarak işaretleyebilmektedir.
Sayfalarda olduğu gibi, arama motorları bir websitesine giden linklerin çeşit ve kalitelerini de monitor ederler. Manipülatif aktivitelerde bulunan siteler aramalardan gelen trafik kaybı veya indexlenmekten ban’lanmakla karşılaşabilirler. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye şu makaleden ulaşabilirsiniz.
Güvenilir statüsü kazanan siteler, bu statüye sahip olmayan sitelere göre farklı şekilde davranışla karşılaşırlar. SEO’lar büyük marka ya da yüksek derece önemli sitelere göre, yeni ve bağımsız sitelere karşı uygulanan çifte standarttan söz ederler. Arama motorlarına göre güven domaininizin kazandığı linklerle alakalıdır. Eğer kişisel blogunuzda düşük kalitede, özgün olmayan içerik yayınlarsanız, spam rehberlerinden link satın alırsanız sıralama problem yaşamanız olasıdır. Ancak Wikipedia ile aynı içeriği hatta aynı linklerle paylaşırsanız iyi sıralamalara sahip olabilirsiniz. İşte bu durum domain güven ve otoritesinin gücünden ileri gelir.
Ayrıca inbound linklerle de güven kazanılabilir. Eğer siteniz yüzlerce yüksek kaliteli siteden ( cnn.com, metu.edu gibi ) link kazandıysa çok az kopya içerik ve birkaç şüpheli link görmezden gelinebilir.
Gördüğümüz gibi sayfanın değeri özgünlüğe, kullanıcı deneyimine ve tüm domainin değerine göre değerlendirilir. Özgün olmayan, değersiz içerik sunan siteler on and off-page SEO çalışması iyi bir şekilde yapılsa bile sıralamada yer bulmakta zorlanır. Arama motorları binlerce Wikipedia kopyası içerikle indexlerini dolduran siteler istemezler bu yüzden bunu önlemek için algoritmik kullanıp manüel kontroller yaparlar.
Arama motorları düzenli olarak kendi sonuçlarının efektif olup olmadığını değerlendirirler. Kullanıcıların sonuca ne zaman tıkladıklarını, ne kadar sürede geri tuşuna bastıklarını ve başka bir sonuç denediklerini ölçerler. Böylece sundukları sonuç ile kullanıcının beklentisinin uyuşup uyuşmadığını belirlerler.
Bir sorguda yalnızca sıralamada yer almak yeterli değildir. Bir kez sıra kazandığınızda bunu tekrar tekrar kanıtlamanız gerekir.
Sayfa veya sitenizin penalty alıp almadığını bilmek zor olabilir. Bazen arama motoru algoritmaları değişir, veya siz sayfanıza negatif etki edecek bir değişiklik yapmış olabilirsiniz. Or maybe you changed something on your site that negatively impacted your rankings. Ceza aldığınızı varsaymadan önce aşağıdakilere göz atabilirsiniz:
Aşağıdaki listeye göz attıktan sonra bir sonraki akış şemasına göz atın.
Sitenizde bulunan taramayı engelleyen veya önüne geçen hatalar Google’s Webmaster Tools bunun için iyi bir araçtır.
Sayfa veya sitenizdeki değişiklikler arama motorunun içeriğinizi nasıl gördüğünü değiştirmiş olabilir.
Benzer backlink profili olan sitelerin de sıralamaları düşmüş mü kontrol edin. Arama motorları algoritma güncellemesi yaptığında, link değerlemesi ve önemi sıralama değişikliklerine neden olabilir.
Modern websiteleri kopya içerik problemi ile doludur.; özellikle büyük ölçekli olduklarında.
Bu şema süreci her durumda çalışmasa da, bu mantık bize spam cezalarını tanımlamak açısından yardımcı olabilir. Google’ın bu sayfası, bu konuda daha fazla yardımcı olabilir.
Arama motorları tarafından tekrar gözden geçirilmesini talep etmek ya da yeniden dahil olma isteği genelde uzun, zor ve başarısız bir süreçtir. Durumunuzun ne olduğu ile ilgili çok nadiren bir geri dönüş alırsınız. Ancak siteniz cezalandırıldığında ya da ban’landığında ne yapmanız gerektiğini bilmek önemlidir.
Cezanın kaldırılmasının arama motorlarının yükümlülük ya da sorumluluğu olmadığını farkında olun. Yasal olarak, bir sayfa veya siteyi dahil etme ya da reddetme hakları vardır. Dahil edilme bir hak değil, bir ayrıcalıktır. Bu yüzden dikkatli olun ve şüpheli olduğunuz SEO tekniklerini uygulamayın.